Hoe wij de kandidaat meenemen op de reis van zijn leven

Wat hebben een wereldreis en een nieuwe baan met elkaar gemeen? Meer dan je denkt! Beide avonturen beginnen met een dagdroom en zijn uiteindelijk life changing. Hoe zorg je ervoor dat iemand enthousiast met je mee op reis gaat? Of, specifieker, hoe vind je een kandidaat die voor 100% ja zegt op jouw vacature? Van vacature naar duurzame bemiddeling: We nemen je mee in hoe de kandidaatreis, ofwel candidate journey, van ScoliX er van A tot Z uitziet.

Candidate journey, wat is dat?

De candidate journey is al een tijdje een hot item in o.a. de HR- en recruitmentbranche. Mocht het nieuw voor je zijn: de candidate journey gaat over alle stappen die een kandidaat doorloopt van eerste contact met de organisatie, tot het aannemen van de baan. Een aaneenschakeling van contactmomenten, ook wel touchpoints genoemd. We nemen je mee in onze candidate journey en hoe die is opgebouwd. Niet te verwarren met ons searchtraject overigens! Die is natuurlijk nauw verbonden met de candidate journey, maar in deze blog zoomen we meer in op de ervaring en achterliggende gedachte, waar het op voorgaande website vooral procedureel is samengevat.

Candidate journey stap 1: lezen van de reisfolder

Waar een wereldreis begint met het lezen van de reisfolder, begint de candidate journey van onze kandidaten met het lezen van één van onze vacatures. Wij zorgen ervoor dat de naam van onze opdrachtgever -de organisatie waar de functie openstaat- plus vacature zelf, meermaals bij de kandidaat voorbijkomt om bewustwording te creëren. Middels een goed verzorgde advertentie, plus een door ScoliX gebouwde, daarop aansluitende campagne, verleiden we de kandidaat tot solliciteren. We zorgen ervoor dat de juiste doelgroepen de vacature te zien krijgen en het advertentiebudget benutten we optimaal.

“Voor het voorselectiegesprek heeft er nog een gesprek plaatsgevonden over mijn ambities en mogelijkheden. Vooral dat gesprek was grotendeels bepalend (in mijn geval) voor de goede match. In dit ‘ambitiegesprek’ heb ik zeer goede en gerichte feedback gekregen op mijzelf als persoon en mijn uitstraling tijdens een sollicitatiegesprek. Ook de digitale tool die is ingezet (de persoonlijkheidsvragenlijst) gaf een duidelijk beeld van mijn kwaliteiten en valkuilen. Dit maakte dat ik beter in staat was een realistischer beeld te geven van mijn kennen en kunnen tijdens het daadwerkelijke sollicitatiegesprek. Het is met name door de goede professionele begeleiding van de ScoliX-consultant dat ik op de plek terecht ben gekomen waar ik als mens kan groeien en bloeien. Heel veel dank daarvoor.”

Candidate journey stap 2: de reis boeken!

In de vorige stap heeft de kandidaat de reisfolder, ofwel de vacature, gelezen, en is enthousiast geworden. Ja, dit wil ik doen, tijd om de reis te boeken! – stap 2 van de candidate journey wordt gezet; diegene solliciteert. Door van te voren bij de opdrachtgever gedetailleerd uit te vragen hoe de functie eruit ziet, kunnen we een scherpe vacature opstellen. Daardoor halen we gericht, passende en kwalitatieve sollicitanten binnen, waarvan we met de meesten het eerste gesprek kunnen voeren. De criteria die meegegeven zijn vanuit de opdrachtgever, zijn leidend in dit voorselectiegesprek bij ons op kantoor. Het is een gesprek waar de sollicitant in alle veiligheid een voert met een professional uit het onderwijs; een van onze consultants.

 

 

Candidate journey stap 3: inchecken op de luchthaven

Na het boeken van de reis, checkt ScoliX elke kandidaat in op de luchthaven. “Goedendag, deze mensen staan klaar om de vlucht van hun leven te maken!” Met andere woorden: middels een terugkoppelgesprek bespreken we de resultaten van de voorselectiegesprekken en presenteren we de kandidaten aan de opdrachtgever. We adviseren over wie er op sollicitatiegesprek komt en de opdrachtgever beslist. In sommige gevallen heeft ScoliX bij het voorselectiegesprek een persoonlijkheidsvragenlijst bij één of meerdere kandidaten afgenomen. Hiermee checken we of de kandidaat de potentie heeft om bijvoorbeeld schoolleider of teamleider te worden. Het gaat dus niet per se altijd over de opgedane ervaring. Vervolgens gaan de kandidaten, onder begeleiding van een consultant, bij de commissie op gesprek. Vaak krijgen zij op dit punt het door ScoliX vooraf opgestelde contextdocument.

Candidate journey tussenstap: contact met de reisadviseur

Even tussendoor: er is op elk moment van deze candidate journey contact mogelijk met de reisadviseur, ofwel onze consultant. Hebben de kandidaten vragen over de procedure? Vervolgvragen over de functie? Willen ze meer weten over de opdrachtgever? Ze kunnen altijd naar de reisleider stappen voor antwoorden. Van onze consultants mogen ze altijd extra informatie, duidelijkheid, sparringmomenten en zelfs één-op-één begeleiding verwachten als die wens er is.

Candidate journey stap 4: paspoortcontrole

Dan is het eerste -mogelijk- spannende moment aangebroken voor de ingecheckte kandidaten: de paspoortcontrole. Een moment waar de reiziger zodanig onder de loep genomen wordt door een beoordelaar met de capaciteit om te zeggen: tot hier en niet verder. Concreet: het is tijd voor het criteriumgericht interview met de commissie. ScoliX bereidt de commissie voor en begeleidt deze: wat zijn de juiste vragen om te stellen die horen bij de vooraf opgestelde criteria? We werken hierbij vanuit de STARR-methodiek. ScoliX is bij de interviews als procesbegeleider aanwezig, we maken geen deel uit van dit gesprek, zo houden we het proces zuiver. Ook de kandidaat gaat niet onvoorbereid het gesprek in; ze hebben het voorselectiegesprek met één van onze consultants al gehad, hebben het contextdocument ingezien en weten hoe laat ze waar mogen zijn.

Candidate journey tussenstap: stopt de reis of gaat die verder?

Op elk moment in de candidate journey kan de reis voor sommige kandidaten stoppen. Een kandidaat kan worden afgewezen of zelf besluiten niet meer door te willen. En we zeggen nu wel, “de reis stopt”, maar zo hoeft het niet per se te zijn. Zie het zo: de reisadviseur zegt tegen de gestrande reiziger “Joh, je wilde heel graag naar Bali, maar als ik hoor wat jouw wensen zijn, dan moet je eigenlijk naar Thailand, dat past beter bij jou!” Wat we hiermee zeggen, is: de kandidaat is het weliswaar niet voor deze functie geworden, maar we houden diegene altijd in gedachten bij onze andere wervingstrajecten; we hebben altijd meerdere vacatures openstaan. Het kan dus een startpunt zijn voor een volgende reis! Bovendien geeft ScoliX altijd advies mee, dus diegene wordt nooit door ons met lege handen naar huis gestuurd.

Candidate journey stap 5: de veiligheidscontrole

Na de paspoortcontrole is het tijd voor de veiligheidscontrole. Ofwel: de referentiecheck. Per kandidaat trekken we uitgebreid 2 referenties na. Vaak merken we dat op dit punt de opdrachtgever aanvullende vragen over de kandidaat heeft. Deze vragen nemen wij mee richting de referenten en geven we vervolgens weer als antwoorden terug aan de opdrachtgever.

Candidate journey stap 6: door de douane

Het laatste controlepunt, de overgebleven kandidaten zijn er bijna! Afhankelijk van de functie en vraag die ligt bij de commissie, vragen we de kandidaten meestal om voor het tweede gesprek een presentatie te houden. In het geval van digitale presentaties, faciliteert ScoliX door deze op voorhand al klaar te zetten. Zo hoeft de kandidaat zich niet bezig te houden met de techniek; randzaken mogen de kandidaat niet afleiden van het gesprek van zijn leven! Net als het criteriumgericht interview, is ook dit gesprek bijna altijd op locatie, dus bij de opdrachtgever zelf.

Candidate journey stap 7: wachten op de boarding call

En dan, dat gevoel van wachten op de boarding call. De kandidaat heeft het hele proces doorlopen: het inchecken, de paspoort- en veiligheidscontrole, de douane, en tussendoor schakelen met de reisadviseur. Het was eigenlijk al een hele reis, maar diegene kan toch nog nét niet vertrekken. En dan: de boarding call! We bellen de kandidaat; diegene heeft de baan. Na het arbeidsvoorwaardengesprek kan de echte reis nu eindelijk beginnen!

Candidate journey stap 8: op reisvisite

De werknemer is begonnen, hij is op de reis van zijn leven, je zou denken dat de candidate journey nu op zijn einde is gekomen. Toch niet helemaal! Want zit de reiziger eenmaal lekker op Bali, dan komt de reisadviseur op visite. Hoe heeft diegene de candidate journey ervaren? Hoe ervaart die nu de baan zelf? Heb je iets gemist in ScoliX’ procedure? We kijken terug op de start van de reis en evalueren deze. Doorgaans krijgen we terug dat de kandidaat enorm blij was met het contextdocument, met de strakke planning en met de begeleiding van de consultant.

“Juist omdat solliciteren ook iets persoonlijk-kwetsbaars in zich heeft, heb ik het als zeer prettig ervaren dat de ScoliX-consultant échte aandacht had voor mij én de ins-en-outs van de school goed kende. Dat maakte het beeld compleet en de situatie helder. Ik heb het ook als steunend ervaren dat de consultant gewoon bij de gesprekken aanwezig was. Ik denk dan ook dat door het degelijke proces het echt naar boven is gekomen dat dit dé match was die gemaakt moest worden. ScoliX en consultant: heel hartelijk dank.”

ScoliX’ candidate journey: waarom doen we het zo?

Een candidate journey kan je op veel verschillende manieren inrichten. Wij hebben voor deze stappen gekozen, omdat we dan heel persoonlijk en dicht bij de kandidaat staan, in lijn met onze waarden. Alleen zo kunnen wij diegene begeleiden om het beste van zichzelf te laten zien richting de commissie en mogelijk toekomstig werkgever. Het is geen weekendje weg, maar een wereldreis! Daar bedoelen we mee: het is belangrijk dat de kandidaat na 4 of 5 jaar nog steeds blij en tevreden is met de werkplek. En dat bereiken we met het gros van onze matches! We gaan voor de kwalitatieve en duurzame match, en dat doen we op deze manier. Wil je voor een succesvolle werving en een duurzame bemiddeling gaan, dan heb je ook beeld van de context nodig, een welwillende opdrachtgever en een kandidaat die je van alle informatie kan voorzien. Want alleen dan kan die kandidaat ook bewust kiezen voor jou. En dat klinkt misschien logisch, alleen is de betekenis daarachter veel groter dan je in eerste instantie zou denken.

Meer info over onze candidate journey?

Naar ons idee konden we geen completer beeld schetsen van onze candidate journey. Maar misschien heb jij toch nog vragen, of wil je meer info! Dat kan. Bel dan met Thijs. Hij zal je met enthousiasme meer vertellen over het meenemen van de kandidaat op de reis van zijn leven.

Deel via social media:

Lees verder

Filter

BlogSearch

Val op met een goede video-sollicitatie of pitch

Hoewel het in het onderwijs nog niet heel populair is, ontvangen we toch steeds vaker video-sollicitaties. Met een video presenteer je jezelf anders. Het is een prima...
BlogSearch

Hoe vind je nou die directeur voor jouw school?

Als je hier bent aanbeland, weet jij ook: directeuren in het primair onderwijs zijn schaars. Wij als ScoliX hebben in maart ’23 zelfs nog een conferentie gegeven over dit schoolleiderstekort. Wellicht sta jij als bestuurder ook met lege handen omdat je net zo min weet waar je ze voor jouw scholen vandaan moet halen. Herkenbaar?
BlogSearch

Niet de juiste kandidaat gevonden? Zo wordt uw werving en selectie wel succesvol.

Werving en selectie in tijden van schaarste valt niet mee. Lees hier over de 3 factoren die bijdragen aan het vinden van de juiste kandidaat.