Je cv is het eerste waarop je bij een schriftelijke sollicitatie beoordeeld wordt. Wij geven je graag wat tips om jezelf goed te presenteren.

Direct afgewezen? Dat komt meestal door je cv

Je cv is belangrijk. Het moet de interesse van de lezer wekken zodat je uitgenodigd wordt voor een gesprek. Werkniveau, kennis en vaardigheden moeten duidelijk naar voren komen. Het cv wordt meestal als eerste bekeken. Als dit overtuigt, dán wordt je brief pas gelezen. Afwijzingen in de eerste selectiefase vinden plaats op basis van het cv. Wij geven je graag wat tips om jezelf goed te presenteren.

Bekijk onze vacatures

Overzichtelijk

Maak een overzichtelijke indeling, de ontvanger leest graag ‘scannend’. Besteed daarom aandacht aan een heldere lay-out en een verzorgd geheel. Maximaal 2 pagina’s.

Welke persoonsgegevens?

Zet je persoonsgegevens bovenaan: naam, adres, mobiel en email-adres. Alleen als het relevant is voor de functie voeg je gegevens toe als huwelijkse staat, godsdienst en leeftijd.

Een kort profiel

Hieronder voeg je in een paar regels een persoonlijk profiel toe: wat doe je, wat heb je daarvoor in huis. Kort en bondig, maak er geen opsomming van en voorkom containerbegrippen. Dit maakt het cv persoonlijker en de lezer krijgt een beeld van jouw kwaliteiten of vaardigheden.

Foto

Voeg je een foto toe? Niet te groot, recent, een zakelijke uitstraling, goede belichting.

Volgorde

Beschrijf eerst je werkervaring en daarna pas je opleidingen.

Werkervaring vermeld je van heden naar verleden. Begin bij de meest recente werkervaring en ga dan terug in de tijd. Vermeld organisatie, periode, functie, beschrijf je taken en resultaten kort en de ingezette competenties. Let op actief taalgebruik en schrijf vanuit jezelf, zoals ‘ik gaf leiding aan’ of ‘ik was verantwoordelijk voor’. Licht alleen de relevante werkervaring toe, bij minder relevante functies vermeld je alleen functienaam, periode en organisatie.

Onvolledig?

Voorkom een ‘gat’ in je cv. Bij periodes zonder werk of opleiding vermeld je wat je wél hebt gedaan (zelfstudie, netwerken/solliciteren, sabbatical, zorgverlof, reizen).

Opleidingen: vermeld alleen relevante opleidingen, van heden naar verleden. Heb je niet-afgeronde opleidingen? Vermeld ze niet of geef duidelijk aan dat je een deel van de opleiding hebt gevolgd.

Typende vrouw laptop Instagram bericht
handen schudden

Deel interesses en wees eerlijk

Maak een selectie van (belangrijke) nevenactiviteiten die iets zeggen over je persoonlijke interesses.

Jezelf verkopen en bepaalde aspecten accentueren mag natuurlijk, maar wees altijd eerlijk.

Referenties

Vermeld geen referenties, tenzij er uitdrukkelijk om gevraagd wordt. Referenties verstrekken komt meestal in een later stadium.

Voorkom fouten

Check je cv op fouten. Taalfouten zorgen er regelmatig voor dat cv’s aan de kant worden gelegd. Vaak heb je je tekst al meerdere keren gelezen, waardoor je ‘blind’ wordt voor type- of taalfouten. Laat daarom altijd iemand meelezen.

Verstuur je cv in pdf-formaat, zodat de opmaak niet verschuift. Met Word-bestanden gebeurt dit regelmatig tijdens e-mailverzending.

Vragen over je cv voor een concrete sollicitatie?

Ga je solliciteren op een van onze vacatures? Heb je vragen over  bepaalde onderdelen van je cv? We adviseren je graag.

Bel ons
Deal sluiten via laptop

Stel jezelf aan ons voor!

Zie je een interessante vacature op onze website? Sta je op het punt je in te schrijven bij ons bureau? Stuur ons je cv!

Solliciteer direct
Schrijf je in

Deel via social media:

Downloads / Brochures

ScoliX bestaat uit een hecht en betrokken team van consultants en ondersteuners. Onze consultants hebben stuk voor stuk een onderwijsachtergrond.

Lees verder

Filter

BlogSearch

Val op met een goede video-sollicitatie of pitch

Hoewel het in het onderwijs nog niet heel populair is, ontvangen we toch steeds vaker video-sollicitaties. Met een video presenteer je jezelf anders. Het is een prima...
BlogSearch

Candidate experience: 5 tips voor de school

Organisaties of scholen besteden graag hun werving- & selectietrajecten uit. Uitbesteden betekent ontzorging en een frisse blik van buiten, terwijl we ervaren dat er wél...
BlogSearch

9 tips voor een goed cv

Je cv is belangrijk. Wij geven je graag wat tips om jezelf goed te presenteren.