Van alle kanten horen en lezen we over onrust op de interim-markt in verband met de handhaving Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelatie (DBA) vanaf 1 januari 2025. Waarom het onrustig is?

Het doel van de Wet DBA is het tegengaan van schijnzelfstandigheid. In de basis gaat het erom of er werkzaamheden verricht worden door een zelfstandige die feitelijk door iemand in loondienst gedaan zouden moeten worden. Als het antwoord hier ja op is, dan volgt er een naheffing van de loonheffing en sociale lasten. Er wordt hierbij alleen gekeken naar de periode vanaf 1 januari 2025 en niet over de periode daarvoor.

Kan ik vanaf 1 januari nog werken met een interimmer op ZZP-basis?

Ja dat kan, mits je goed voorbereid bent. En daar zit dan ook de onrust. Er is (nog steeds) onduidelijkheid over het beoordelen van schijnzelfstandigheid omdat de criteria onvoldoende helder zijn. Wel is duidelijk dat de uitleg die de Belastingdienst geeft aan wat wel en niet kan, niet altijd overeenkomt met wat opdrachtgevers, bureaus en zzp’ers wenselijk vinden. In een aantal situaties is het klip en klaar hoe de Belastingdienst er tegenaan kijkt: ontvang je leiding en verricht je werkzaamheden die structureel onderdeel zijn van de organisatie zoals bijvoorbeeld lesgeven op een school, dan wordt dit gezien als werk in loondienst en kan hiervoor geen ZZP’er ingehuurd worden, evenzo bij werkzaamheden als vervanging bij ziek en zeer of een capaciteitsprobleem. Echter, wanneer het gaat om een opdracht die kortdurend is en waarvoor specifieke expertise nodig is die de organisatie zelf niet in huis heeft, dan kan dit ook na 1 januari 2025 op interim-basis door een ZZP’er gedaan worden.

Fictie of werkelijkheid?

De opdracht en voorwaarden vastleggen in een modelovereenkomst is geen garantie, maar wel helpend. Belangrijk hierbij is dat er bij de handhaving gekeken wordt naar de praktijk en niet naar de papieren werkelijkheid. Met alleen een goed opgesteld contract ben je er dus niet. Er moet ook naar gehandeld worden. Het is vooral de opdrachtgever die hier het meeste risico loopt. De controle richt zich in eerste instantie op opdrachtgevers en niet op zelfstandigen.

Hoe ziet die controle eruit?

Er is sprake van een ‘zachte landing’ via een aantal aangenomen moties. Dat betekent dat er nog geen boetes worden opgelegd aan opdrachtgevers die stappen zetten om schijnzelfstandigheid tegen te gaan. De Belastingdienst hanteert bij de handhaving een schillenmodel, waarbij ze eerst kijken naar processen en bijvoorbeeld keurmerken voordat ze tot een volledig boekenonderzoek overgaan.

Wat is het voordeel voor mij om via ScoliX een interimmer in te huren?

  • wij zijn lid van de Raad van Interimmanagement (RIM), zitten aan de belangrijke overlegtafels en zijn goed op de hoogte van de ontwikkelingen en de implicaties met betrekking tot inzet van zzp’ers;
  • als bemiddelingsbureau nemen wij het opdrachtgeverschap en daarmee het risico op naheffing over;
  • wij werken met een door de Belastingdienst goedgekeurde modelovereenkomst;
  • wij bieden gedurende de opdracht support aan zowel opdrachtgever als interimmer, op proces én inhoudelijk niveau;
  • wij blijven ons onverminderd inzetten voor ‘goed geleid onderwijs’.
Hoofd met tandwiel

Luistertip over dit onderwerp: Podcast Ziptalk

Bovenstaande tekst is gebaseerd op informatie vanuit de rijksoverheid, artikelen van Zipconomy en Tweedekamer.nl

Deel via social media:

Lees verder

Filter

BlogSearch

Waarom vragen we nog steeds om een cv?

Al eeuwenlang wordt het cv gebruikt als selectiemiddel en hechten we er veel waarde aan. Maar wat zegt een cv ons eigenlijk echt en hoe betrouwbaar is het?
BlogSearch

Val op met een goede video-sollicitatie of pitch

Hoewel het in het onderwijs nog niet heel populair is, ontvangen we toch steeds vaker video-sollicitaties. Met een video presenteer je jezelf anders. Het is een prima...
BlogSearch

Benoemingsadviescommissie: less is more

Regelmatig zien we te grote benoemingsadviescommissies. De gedachte hierachter is dat scholen het belangrijk vinden om draagvlak voor de benoeming te creëren door medewerkers...