Succesvol solliciteren betekent opvallen in de menigte. Met een creatief opgebouwd cv, een in het oog springende motivatiebrief of een persoonlijke video-sollicitatie of pitch.
Het moment van ontmoeting naar voren
Normaal gesproken vindt de eerste ontmoeting plaats tijdens het (voorselectie)gesprek. Maar met een video haal je het moment van de ontmoeting naar voren. Dit is een meerwaarde ten opzichte van de motivatiebrief en je hebt een voorsprong op andere kandidaten.
Een beeld van jou als persoon
Je zet met een video een beeld neer van jou als persoon die solliciteert. Je doet nét dat beetje extra om te laten zien dat jij een prima kandidaat bent voor de functie. Een schriftelijk cv blijft wel onmisbaar om kandidaten op (harde) selectiecriteria met elkaar te kunnen vergelijken en beoordelen.
Zo pak je het aan
De aanpak, opbouw en lengte van videopresentaties kunnen sterk verschillen. We zien dat in onze praktijk. Hierdoor verschilt ook de kracht en de kans om positief op te vallen tussen de andere kandidaten. Het is dus belangrijk om de videosollicitatie goed voor te bereiden.
1. Kies een vorm
Op welke wijze wil jij jezelf presenteren? Wat past bij jou?
- Je kunt een interview met jezelf afnemen (vragen kunnen bijvoorbeeld in beeld komen, die je vervolgens beantwoordt).
- Je kunt je motivatie in verhaalvorm vertellen, waarbij het belangrijk is dat je goed aansluit bij de kenmerken van de onderwijsorganisatie waar je solliciteert.
- Kies een pakkend beeld. Inspireer en overtuig de opdrachtgever met je verhaal, waarom juist jij de ideale kandidaat bent voor deze functie.
2. Hou het kort en simpel
Gebruik de inleiding van je video als een elevator pitch. Met een scherp intro grijp je meteen de aandacht. Kom daarbij snel tot de kern. Geef een korte samenvatting van je motivatie, persoonlijkheid, je goede eigenschappen en vaardigheden. Werk deze daarna puntsgewijs uit en gebruik daarbij de functie-eisen en -wensen uit de vacature. Probeer een goede balans te vinden tussen beknopt, maar wel volledig zijn. Mijn tijdadvies is maximaal 2-3 minuten.
3. Maak een script
Het is belangrijk om de video goed voor te bereiden. Zorg ervoor dat je van tevoren een script maakt, zodat je weet wat je wilt zeggen. Bedenk wat je wilt zeggen en probeer dit op een natuurlijke manier te vertellen. Vertel het verhaal zoals je dat ook zou vertellen aan je nieuwe leidinggevende en/of nieuwe collega’s.
4. Kies de juiste omgeving
Kies een rustig ogende, neutrale omgeving zonder afleidende achtergrond of storende geluiden. De keuze van de omgeving vertelt ook iets over jezelf. Sommige kandidaten gebruikten de nieuwe organisatie als achtergrond. Anderen gebruikten hun eigen schoolomgeving (schoolgebouw, lokalen en schoolplein) om hun verhaal te ondersteunen. Belangrijk is dat de gekozen locatie voor je sollicitatie een (sterke) relatie heeft met de functie waarop je solliciteert.
5. Let op je presentatie
Je kleding is verzorgd en professioneel en past bij de organisatie en functie waarop je solliciteert. Zit of sta rechtop en zorg voor een enthousiaste uitstraling en zorg dat je energiek overkomt. Dit betekent
Het is belangrijk om de video goed voor te bereiden. Zorg ervoor dat je van tevoren een script maakt, zodat je weet wat je wilt zeggen. Bedenk wat je wilt zeggen en probeer dit op een natuurlijke manier te vertellen. Vertel het verhaal zoals je dat ook zou vertellen aan je nieuwe leidinggevende en/of nieuwe collega’s.
Praktisch: zo maak je een video presentatie
Wen aan de camera
Oefen een paar keer. Hoe kom je over? Wij zijn niet gewend om ons zelf te zien op beeld. Hoe meer je oefent, hoe beter het resultaat.
Kies een camera met goede beeld- en geluidskwaliteit
Je hoeft geen professionele camera te gebruiken, smartphones en tablets hebben meestal een prima beeldkwaliteit. Let er ook op dat het geluid in orde is.
Afstand
Zet de camera niet te ver weg: één meter afstand en op ooghoogte is vaak het beste.
Kies iemand die ervaring heeft met video opnames
Vermijd een selfie-video. Vraag iemand – het liefst met wat ervaring – om je opname te maken. Zo heb je meteen iemand met wie je kunt sparren over de inhoud.
Compositie
Bedenk goed waar je gaat filmen. Buiten of binnen? Hoe is het licht? Zorg ervoor dat het beeld stabiel is. Gebruik een statief of zet de telefoon neer. Zo voorkom je schokkerige beelden.
Stel jezelf aan ons voor!
Zie je een interessante vacature op onze website? Sta je op het punt je in te schrijven bij ons bureau? Als deze manier van jezelf presenteren bij je past, vinden wij het leuk als je jezelf voorstelt met jouw eigen video-presentatie.
Meer over Search
Nieuwsgierig hoe wij werving- en selectietrajecten begeleiden? Lees er meer over bij Search.
Steeds vaker een video
Hoewel het in het onderwijs nog niet heel populair is, ontvangen we toch steeds vaker video-sollicitaties of pitches. Met een video presenteer je jezelf anders. Het is een prima manier om op te vallen tussen al die andere sollicitanten. We vertellen je in dit blog waar je op moet letten.