In de krappe arbeidsmarkt moet u er alles aan doen om die ene goede kandidaat binnen te halen, want u kunt het zich niet veroorloven een goede kandidaat aan uw neus voorbij te laten gaan.

Ervaringen zijn bepalend

De ervaringen die kandidaten met u opdoen tijdens de selectiegesprekken zijn heel bepalend voor het besluit van de kandidaat om verder te willen in de sollicitatieprocedure. Deze ervaringen worden namelijk vertaald naar de cultuur binnen de organisatie. Met een matige werving & selectieprocedure doet uw organisatie zichzelf tekort en loopt u een goede kandidaat mis.

Zorg er dus voor dat uw kandidaten positieve ervaringen opdoen tijdens de sollicitatieprocedure, met andere woorden: een goede ‘candidate experience’.

Zo informeren wij onze kandidaten

Dit is belangrijk voor de kandidaat

De kandidaat

  • wil zich een beeld kunnen vormen van de school, de context, de uitdagingen of problemen en in het verlengde daarvan de opdracht;
  • moet tot zijn recht kunnen komen in een gesprek;
  • kan zich bij grote benoemingsadviescommissies (max. 4 personen) moeilijk een beeld vormen en zichzelf minder goed presenteren.

En dit kunt u doen als school

  • Het is niet alleen de school die kiest, ook de kandidaat kiest. Zorg dus voor een professionele uitstraling door ook je werving & selectietraject professioneel aan te pakken.
  • Met een goede procedure kun je ook goed inspelen op het proces van de kandidaat. Want het proces van de kandidaat loopt iets achter op het proces van de school: eerst oriënteren, dan selecteren.
  • Het gevoel speelt mee, voor de school maar ook voor de kandidaat.
  • Bied de kandidaat de nodige service en informatie. Laat ze niet zoeken en googelen, maar reik de informatie aan. Juist in deze veranderde markt.
  • Ondersteun de kandidaat om voor uw school te kiezen (of voor een sollicitatie op uw school) door een goede ‘employer branding’, maak de baan aantrekkelijk en toegankelijk.

Neem de beste kandidaat aan

Met een goede candidate experience vergroot u de kans dat u de beste kandidaat voor u zich kunt winnen en aan kunt nemen. Laat die goede kandidaat niet onnodig aan uw neus voorbij gaan!

Meer blogs lezen?
Deel via social media:
Inge Haan

sr. consultant & partner

Downloads / Brochures

ScoliX bestaat uit een hecht en betrokken team van consultants en ondersteuners. Onze consultants hebben stuk voor stuk een onderwijsachtergrond.

Aanpak Search

In de krappe arbeidsmarkt moet u er alles aan doen om die ene goede kandidaat binnen te halen, want u kunt het zich niet veroorloven een goede kandidaat aan uw neus voorbij te laten gaan.

Lees meer

Lees verder

Filter

BlogVerhalen

De ware schoolleiders?

Zijn het de ware (school)leiders die opstonden toen we terechtkwamen in de intelligente lockdown en de stroom aan veranderingen daarna? Ik heb een belronde gehouden en....
BlogInterim

Een interim coronacrisis-manager geeft lucht

Eind september begon Mini Schouten als Interim coronacrisis-manager bij Stichting Christelijk Onderwijs Haaglanden in Den Haag en omgeving (36 scholen voor po, sbo, (v)so en pro). We spraken met haar en bestuurder Joke Snippe over deze geheel nieuwe...
BlogSearch

Val op met een goede video-sollicitatie

Hoewel het in het onderwijs nog niet heel populair is, ontvangen we toch steeds vaker video-sollicitaties. Met een video presenteer je jezelf anders. Het is een prima...