Het blijft lastig om de functie van schoolleider te vervullen in externe werving- en selectietrajecten. Hoewel het tekort aan schoolleiders iets is gedaald ten opzichte van eerdere jaren, zijn er nog steeds 850 voltijdsbanden vacant in het primair onderwijs. Dit is met 10% nog altijd hoger dan in het voortgezet onderwijs waar het tekort 3,5% bedraagt. Dat betekent dat het nog steeds moeilijk is om ervaren schoolleiders te vinden. Organisaties spelen hierop in met kweekvijvertrajecten en het aanbieden van opleidingen tot schoolleider. Maar hoe krijg je nu echt het potentieel binnen je organisatie in beeld? En, als je ze in beeld hebt, wat dan?  

Onder de radar?

Het opsporen van dit potentieel van toekomstige leidinggevenden ‘die het wel kunnen, maar nog niet de kans gekregen hebben om dat daadwerkelijk te laten zien’ begint met rondkijken en observeren. Maar valt een collega met leidinggevende capaciteiten jou wel op, ook als hij/zij ‘onder de radar’ blijft? En hoe motiveer je deze collega’s om onder gedegen begeleiding in de kweekvijver te springen op weg naar een integraal schoolleider?

Veel scholenorganisaties hebben al een ‘kweekvijver’ ingericht of zijn van plan dat te doen. Soms is een gestructureerde aanpak al vastgelegd, soms ook niet. Om tot een duidelijke en transparante aanpak te komen is het van belang om jezelf een aantal vragen te stellen: op grond van welke criteria selecteer ik medewerkers? Hoe krijg ik de talentvolle, maar niet zo ‘uitgesproken collega’ in beeld?

bureau scene man en vrouw in overleg

Selecteren en begeleiden

Op basis van onze jarenlange ervaring in werving & selectie van leidinggevenden hebben wij een werkwijze ontwikkeld die ondersteunend is aan het selecteren en begeleiden van interne ‘directeuren in opleiding’. Transparant naar alle betrokkenen over het selectieproces, de begeleiding en onboarding. Want, wat doe je als het traject is afgerond en de medewerker staat te popelen om te beginnen maar je hebt geen vacature? Of er is wel een directiefunctie beschikbaar maar de school vindt het spannend?

Wat je van ons kunt verwachten?

Onze werkwijze biedt niet alleen mogelijkheden voor talentvolle medewerkers, ook de ervaren directeuren binnen je organisatie kunnen we een nieuwe uitdaging bieden. Kortom: voor zowel startende als ervaren directeuren hebben wij een aantrekkelijk programma! Wij verzorgen de interne communicatie, een informatiebijeenkomst, gesprekken, het ontwerpen van de meester/gezel-constructie; wij helpen je graag op weg.

Als start inventariseren we gezamenlijk (jij als opdrachtgever en ScoliX) de criteria waaraan alle kandidaten moeten voldoen. Vervolgens geven wij vorm aan het vervolgtraject, dat eindigt met kandidaten die benoembaar zijn als directeur. Ook dan zorgt ScoliX voor begeleiding en coaching on the job. Vanzelfsprekend monitoren wij gedurende het gehele traject de afgesproken werkwijze en stellen wij bij wanneer nodig.

Meer weten?

Ben je geïnteresseerd in onze werkwijze of heb je nog vragen? Wij beantwoorden deze graag.  

Neem contact met op ons op! In overleg bieden we altijd maatwerk. De kans is groot dat we iets voor je kunnen betekenen.  

Deel via social media:

Lees verder

Filter

BlogSearch

Referentiechecks: de meerwaarde volgens ScoliX

“Waarom zou je een referentiecheck doen? De kandidaat gaat toch geen referent opgeven die negatief over hem spreekt.” Of: “Een referentiecheck, daar kijkt toch niemand serieus naar?”
BlogSearch

Candidate experience: 5 tips voor de school

Organisaties of scholen besteden graag hun werving- & selectietrajecten uit. Uitbesteden betekent ontzorging en een frisse blik van buiten, terwijl we ervaren dat er wél...
BlogSearch

Bestuurder werven? 8 tips voor de Raad van Toezicht

Er komt veel kijken bij het werven van een nieuwe bestuurder door de Raad van Toezicht. Het zijn intensieve en soms complexe trajecten. Om zo’n traject succesvol te laten verlopen geven we u 8 tips.