Evaluatie van je Raad van Toezicht is essentieel om de kwaliteit van het toezicht op peil te houden. Het onderwijs verandert voortdurend en dat brengt nieuwe strategische vraagstukken waar je als toezichthouder mee te maken krijgt. De samenstelling van de Raad wisselt regelmatig waardoor er steeds een nieuwe dynamiek is. En ook de opvattingen over professioneel toezicht ontwikkelen zich. Periodieke reflectie en evaluatie zijn daarom van belang om te blijven zorgen voor goed toezicht en bestuur. Door jaarlijks stil te staan bij je werkwijze en gedrag, samen verbeterpunten te formuleren, terug te blikken en vooruit te kijken borg je als Raad van Toezicht je kwaliteit.
Evaluatie raad van toezicht
Welke vorm van evaluatie kies je?
Er zijn meerdere manieren om invulling te geven aan je evaluatie. De VTOI benoemt de zelfevaluatie, de collegiale visitatie en de externe visitatie. Wij hebben een vierjaarlijks aanbod dat daarop aansluit. Een evaluatievorm voor elk jaar, die individueel af te nemen is, of in combinatie met elkaar, of als geheel. Wanneer je ervoor kiest om je door ons te laten begeleiden op zowel inhoud als proces, is ons advies om te beginnen met de evaluatievorm Spiegels+. Deze kun je goed inzetten als nulmeting en is de meest uitgebreide evaluatievorm van de vier. En is daarmee een goede start van een evaluatiecyclus. Deze vervolg je het tweede jaar met de achteruitkijkspiegel, gevolgd door een collegiale consultatie het jaar daarop en ten slotte in het vierde jaar een serious game ter verdieping. Meer over elke evaluatievorm lees je hieronder.
Zelfevaluatie Raad van Toezicht met Spiegels+
Met Spiegels+ bieden we je een objectief – en volledig! – kader om kritisch te kijken naar het functioneren van jouw Raad van Toezicht. Met deze vorm van zelfevaluatie van een Raad van Toezicht, wordt duidelijk op welke punten groei binnen jouw Raad van Toezicht gewenst of noodzakelijk is. Bij ‘groei’ kan je denken aan borging, verbetering of actie. Hier lees je wat deze vorm van zelfevaluatie van de Raad van Toezicht inhoudt, hoe wij dit aanpakken en wat dit voor jou betekent.
Achteruitkijkspiegel
Met de achteruitkijkspiegel heb je een instrument in handen om mee terug te blikken. Je reflecteert, analyseert en concludeert hoe je het afgelopen jaar je rol hebt uitgevoerd. Dit doe je al dan niet samen met de bestuurder(s). Wat houdt dit instrument in en hoe kunnen wij deze vorm van interne evaluatie binnen jouw Raad van Toezicht toepassen?
Collegiale consultatie
Collegiale consultatie is een krachtig instrument voor de periodieke evaluatie van jouw Raad van Toezicht (RvT). Want, samen weet je meer dan alleen. Het levert nieuwe inzichten, adviezen en voorstellen voor de toekomst op. Niet alleen voor je eigen Raad van Toezicht maar ook voor je collega toezichthouders. Wat verstaan wij onder collegiale consultatie, en welke meerwaarde kan deze methode voor jouw RvT hebben?
Serious gaming
Er zijn situaties te bedenken waarin je nooit verzeild hoopt te raken. Bijvoorbeeld: je wordt geconfronteerd met een onverwacht groot financieel tekort of negatieve media-aandacht. Hoe handel je dan? Serious gaming in het onderwijs is een methode om daarmee te oefenen. Benieuwd hoe dit van meerwaarde voor jouw raad kan zijn?
ScoliX als jouw begeleider bij de zelfevaluatie(s)
Met deze vier evaluatievormen sluit je aan bij de adviezen van de Code Goed Toezicht. We kunnen adviseren over welke vorm voor jouw raad het meest van toepassing is, en met welke evaluatievorm je het beste kunt beginnen. We ontzorgen en leveren altijd maatwerk dankzij onze persoonlijke aanpak. Wil je weten hoe we dit specifiek voor jouw raad kunnen inkleden? Neem contact met ons op.
Inge Haan
Sr. Consultant & Partner