Collegiale consultatie is een krachtig instrument voor de periodieke evaluatie van jouw Raad van Toezicht (RvT). Want, samen weet je meer dan alleen. Het levert nieuwe inzichten, adviezen en voorstellen voor de toekomst op. Niet alleen voor je eigen Raad van Toezicht maar ook voor je collega toezichthouders. Wat verstaan wij onder collegiale consultatie, en welke meerwaarde kan deze methode voor jouw RvT hebben? Je leest het in dit artikel.
Wat is collegiale consultatie?
Een collegiale consultatie is een georganiseerde bijeenkomst met twee raden van toezicht. Die raden kunnen vergelijkbaar zijn in regio, omvang, identiteit, sector, fase van ontwikkeling of juist vanuit een geheel andere context. Met collegiale consultatie creëer je de mogelijkheid om de werkwijze van jouw raad te spiegelen aan die van een andere raad, een casus te bespreken of van gedachten te wisselen over een specifiek onderwerp. Je wisselt kennis en ervaring uit, waardoor beide raden reflecteren op hun eigen handelen. De ervaring leert dat deze uitwisseling een krachtig instrument is om van elkaar te leren.
Een collegiale consultatie opzetten
Kies je voor een collegiale consultatie? Dan zijn er een hoop zaken om rekening mee te houden. Denk aan vragen als: Wat wil je leren? Weet je welke raad je hiervoor kan benaderen? Hoe ziet de structuur van het gesprek eruit? Kortom, hoe stroomlijn en plan je een collegiale consultatie, wie zorgt voor de opvolging van de afspraken?
Collegiale consultatie in lijn met de VTOI
ScoliX kan jou in deze zaken ontzorgen. De VTOI neemt als één van de uitgangspunten: professionaliteit, professionalisering en lerend vermogen en stelt dat het toezicht onder andere eens in de vier jaar een collegiale consultatie uitvoert. Binnen onze methode collegiale consultatie doorlopen we vijf fases:
Fase 1: Een goede voorbereiding is het halve werk
We starten met een korte intake. We stellen vragen als: Hoe ziet jouw Raad van Toezicht eruit? Startend, ervaren, of daar tussenin? Hoe ziet de samenstelling eruit? En ook: Binnen welk tijdsbestek wil je dat de collegiale consultatie plaatsvindt? We brengen jouw verwachtingen, thema’s en wensen direct in kaart.
Fase 2: Matching van twee raden
Vervolgens zorgen we vanuit ons netwerk en onze expertise voor de optimale match. We gaan op zoek naar een Raad van Toezicht die past bij jouw leervraag. We beschikken over een groot netwerk, daarom zijn we in staat om een optimale koppeling te maken. Een passende match zorgt ervoor dat er voor beide raden evenwicht is in halen en brengen, op basis van vertrouwen en gelijkwaardigheid.
Fase 3: Voorbereiding van de collegiale consultatie
Tijd om te starten met de voorbereidingen voor de uiteindelijke collegiale consultatie. Welke thema’s wil je bespreken tijdens de collegiale consultatie? Waar wil je advies over en welke vragen heb je aan de andere raad? Deze vragen inventariseren we bij beide Raden van Toezicht. Op deze wijze zorgen we voor een goede voorbereiding en bepaal jij de focuspunten.
Fase 4: Collegiale consultatie
De volgende stap is het moment waar beide raden en ScoliX naartoe hebben gewerkt: de feitelijke collegiale consultatie. Het gesprek wordt tussen beide raden gevoerd en ScoliX’ consultant begeleidt de collegiale consultatie. Op deze manier kun je in dialoog van elkaar leren en je als raad verder ontwikkelen.
ScoliX zorgt voor jouw optimale collegiale consultatie
Kortom, ga je voor een collegiale consultatie via ScoliX, dan zorgen wij niet alleen voor de optimale koppeling tussen twee raden, maar nemen wij ook, in nauw overleg met jou, de regie over het proces. We ontzorgen beide raden en voorzien je na afloop van een opbrengstennotitie. Dankzij onze onafhankelijke expertise, kunnen we bij elke stap een kritische sparringpartner voor je zijn. En het tarief? Omdat het echt maatwerk is, kunnen we dat niet exact op voorhand geven. Nieuwsgierig naar de mogelijkheden van een collegiale consultatie? Neem contact met ons op voor een vrijblijvende offerte. Dan krijg je dat tarief ook direct van ons.
Referenties
Lees wat onze opdrachtgevers zeggen over consultancy door ScoliX.
Meer informatie? Neem contact op
Bent u als (leidinggevend) onderwijsprofessional benieuwd naar de ontwikkelingen op uw vakgebied? Of bent u gericht of oriënterend op zoek naar een volgende stap?