Marcel L. Bos

Sr. consultant

“Vernieuwing is geen diskwalificatie van het verleden maar de kwalificatie van de toekomst. In het onderwijs denken we al snel: ‘We doen het toch goed? Ik doe het al 30 jaar zo!’ Vernieuwing is echter altijd nodig, want je kwalificeert je voor de toekomst. Toch leert de ervaring dat echte verandering tijd, expertise en aandacht behoeft. Die geef ik graag.”

portret marcel bos

Mijn functie bij ScoliX

Als directeur-oprichter ben ik erg betrokken bij ons team en verdiep ik me continu in de ontwikkelingen in het onderwijs. Van nature kijk ik vooruit: waar liggen kansen, waar kunnen we onze diensten verbeteren of uitbreiden? In mijn contacten met opdrachtgevers ligt mijn focus op advisering op het gebied van bestuur en toezicht. Ik houd me ook bezig met onze andere twee diensten: search en interim. Daarbij richt ik me vooral op de opdrachten waarbij mijn achtergrond en ervaring (bijvoorbeeld het HBO) het verschil kunnen maken.

Het resultaat van mijn werk

In mijn advieswerk haal ik plezier uit een evaluatie met een Raad van Toezicht die echt iets oplevert. Of een fusieproces dat ‘om door een ringetje te halen’ verloopt en twee organisaties versterkt. Wat search betreft, vertelde een pasbenoemde kandidaat mij: “Ik zit hier heerlijk op mijn plek!” Dit was precies de stap die ze al een tijdje wilde nemen en ze kan in deze organisatie dingen bereiken die in vorige functies onmogelijk waren. Ik zag iemand met plezier en werkgeluk!

Mijn kracht

Ik begin altijd met onderzoek naar de vraag. Ik ben er om te ondersteunen en mensen verder te brengen. Daarvoor is het soms nodig hen te confronteren met nieuwe of minder welgevallige informatie. Ik analyseer snel en breng structuur. Daarbij sla ik geen stap over, niet op het niveau van de inhoud, maar ook niet in proces en communicatie. Ik ben altijd erg betrokken: ik kan wel neutraal, maar niet onverschillig zijn; alleen vanuit betrokkenheid kan ik echt iets betekenen.

Wat de klant krijgt

Opdrachtgevers krijgen van mij, behalve aandacht en de nodige humor, veel inhoudelijke expertise. De afgelopen 20 jaar heb ik me beziggehouden met leiderschap, governance, strategie en beleid. Ooit ben ik afgestudeerd als godsdienstfilosoof en heb ik dus veel affiniteit met wat mensen ten diepste beweegt. Dat merken kandidaten in een searchproces of opdrachtgevers die met de interimmer en mij een monitorgesprek hebben.

Waarom ScoliX

In mijn periode vóór ScoliX zag ik dat leidinggevenden of interimmers niet geschikt waren, maar toch de baan of opdracht kregen. Van daaruit is mijn idee voor ScoliX ontstaan, dat ik in 2009 heb opgericht. Ik vind het erg belangrijk dat ons search-, interim- en advieswerk met aandacht gedaan wordt. Dat kan alleen met persoonlijke betrokkenheid.

Buiten ScoliX om

Ik houd me met een paar bestuurlijke dingen bezig. Zo zit ik in het bestuur van de Joodse begraafplaats in Ouderkerk en ben ik lid van de ledenraad van de VU Vereniging. Thuis heb ik een gezin met twee dochters en ben ik een klusser: ik heb veel plezier in het verduurzamen van ons vakantiehuisje. Tenslotte studeer en lees ik graag.

Meer informatie? Neem contact op

Bent u als (leidinggevend) onderwijsprofessional benieuwd naar de ontwikkelingen op uw vakgebied? Of bent u gericht of oriënterend op zoek naar een volgende stap?