Heb je een nieuwe medewerker nodig? Plaats dan een vacature! Zo gaat het eigenlijk al langer dan een eeuw; advertenties in de dagbladen, in een damesblad (‘Gezelschapsdame Gezocht’) en destijds via de kaartjes in de ‘rekken’ van het Arbeidsbureau of de talrijke uitzendbureaus die ons land rijk was. En inmiddels veelal via de sociale media en platforms. Is er eigenlijk iets veranderd in het werven in al die jaren? Wat hebben wij nodig – of dénken wij nodig te hebben – bij het selecteren en uitnodigen van kandidaten? En zorgen tools als AI en ChatGPT voor een revolutie als het gaat om de juiste persoon op de juiste plek zien te krijgen?
Voor ScoliX zijn dat vragen die er écht toe doen. Vragen die direct met een belangrijk onderdeel van ons werk te maken hebben: hoe zorgen we ervoor dat zowel de kandidaat als de opdrachtgever aan het eind van het traject zeggen: “Dit is de beste match!” En belangrijker: “Deze match is tot stand gekomen door een zorgvuldige procedure te volgen waarbij vooroordelen (biases), stereotyperingen en alle andere menselijke uitingen zo min mogelijk de kans kregen.”
Oefenen met AI en Chat GPT
In een verkenning of AI en ChatGPT ons kunnen helpen om menselijke biases als “deze kandidaat heeft aan een topuniversiteit gestudeerd, dus hij zal wel goed zijn” te verkleinen, hebben wij deze maand een workshop bijgewoond van Huseyin Pinar. Hij heeft ons meegenomen in de mogelijkheden van AI. Aan de hand van een aantal filmpjes kregen wij inzicht in ons eigen handelen als het gaat om wat een persoon bij ons kan oproepen (de eerste kennismaking, de eerste indruk), hoe wij denken over diversiteit en inclusie (een groot thema!) en welke andere mogelijkheden wij hebben in de voorselectie. Want eerlijk is eerlijk: cv en motivatiebrief zijn nog steeds de primaire bronnen om een kandidaat in te schatten. Tegelijkertijd geven zij maar weinig informatie over behaalde successen, hoe iemand handelt als het spaak loopt of hoe iemand bouwt aan langdurige, professionele relaties.


Cv en motivatiebrief loslaten?
Zó ver zijn we nog niet. Voor de gemiddelde benoemingsadviescommissie zijn dit nu nog noodzakelijke documenten: de primaire kennismaking met eventueel benoembare kandidaten. Voor een commissie die het op een andere manier wil doen (bijvoorbeeld om het risico van vooroordelen en ‘gekleurde’ meningen tot een minimum te beperken of helemaal uit te sluiten aan ‘de voorkant’) geeft het gebruik van tools als AI en ChatGPT meer mogelijkheden.
Zijn wij als consultants straks overbodig?
Absoluut niet! Een persoonlijke, relatiegerichte benadering met vertrouwen in elkaar én in de goede afloop van het wervingstraject is niet te bereiken vanuit de techniek van AI en ChatGPT. En juist bij het zoeken naar talent dat – zoals tegenwoordig in het onderwijsveld – tamelijk schaars is, is de menselijke benadering noodzakelijk om persoonlijkheid, werkervaring en carrièreperspectief face-to-face te bespreken én voldoende aandacht te geven in de voorbereiding op de sollicitatiegesprekken met de commissie(s). En precies daar komen technologie, interpersoonlijke vaardigheden, maatwerk en professionaliteit samen bij de consultants van ScoliX!!
P.S.: dit artikel is niet geschreven met behulp van AI en ChatGPT…
Kan het ook anders?
Jazeker! AI en ChatGPT kunnen op verschillende manieren en vanuit diverse invalshoeken zicht geven op de vaardigheden en competenties van kandidaten. Vanuit een concrete vraagstelling kun je veel gerichter voorselecteren dan uit louter cv en motivatiebrief. In de workshop hebben wij daar dan ook veel mee geoefend.