Aukje Bergsma

Sr. consultant/recruiter

“Goed onderwijs ontstaat als professionals samen gericht werken aan verbetering. Het zit ‘m voor mij in de drie elementen die in die zin zitten: samen, gericht en verbetering. Daarvan kan het onderwijs alleen maar beter worden. Werk je samen met de professionals gericht aan verbetering, dan krijg je beter onderwijs.”

Torso profielfoto Aukje bergsma

Mijn functie bij ScoliX

Ik ben consultant en recruiter. Dat betekent dat ik me bezighoud met twee takken van sport. Ten eerste werving en selectie, voornamelijk in het bemiddelen van leidinggevenden, en ten tweede ik ben actief in consultancy, met name op het terrein van governance. Dat betekent dat ik begeleid bij alles rondom de inrichting van bestuur en toezicht.

Het resultaat van mijn werk

Met mijn werk voeg ik iets toe waardoor de besturing en daarmee de kwaliteit van het onderwijs verbetert. Het begint bij de kwaliteit van mensen, want zij zijn uiteindelijk degenen die het doen. Dus bij werving en selectie zorg ik voor de juiste persoon op de juiste plek. Wat consultancy betreft, kom ik bij besturen en raden van toezicht iets brengen, waardoor zij hun werk beter kunnen doen. Dat iets is mijn kennis en ervaring, en het vermogen mensen het goeie gesprek met elkaar te laten voeren.

Mijn kracht

Ik breng rust. In een overleg of gesprek ga ik niet mee in de drukte, maar ben ik analytisch, weloverwogen en luister ik aandachtig en actief; wat is hier precies aan de hand? Vervolgens vraag ik door, zodat ik echt ontdek wat er gaande en niet gezegd is. Dan ben ik helder en eerlijk in wat ik kan bijdragen. Ik vind makkelijk aansluiting als gesprekspartner, ook omdat ik zelf toezichthouder ben, en dat maakt mij prettig om mee te werken.

Wat de klant krijgt

Ik begon in de begeleiding van het onderwijs als ontwikkelaar van leermiddelen. Daarna heb ik bijna 18 jaar bij Cito in verschillende functies gewerkt, uiteindelijk als directeur van de stichting. Vervolgens heb ik als bestuurder in het PO en VO gewerkt. Vanuit deze ervaring vind ik snel aansluiting en kan ik makkelijk mee in gesprekken; ik weet waar het over gaat en kan daarom gezamenlijk de volgende stap zetten naar professionalisering. Dat brengt kwaliteit in de organisatie en helpt uiteindelijk weer de leerling.

Waarom ScoliX

De rode draad in mijn werk is kwaliteit. Dat zie ik ook bij ScoliX en was mijn reden voor de match. Hier kan ik mijn kennis en ervaring inzetten en vind ik zoveel variëteit in mijn werk! Ik denk bovendien mee in de ontwikkeling van nieuw aanbod en nieuwe activiteiten voor ScoliX. Die ruimte en vrijheid vind ik fijn. Ik heb bovendien professionele collega’s met hoge standaarden, daar hou ik van!

Buiten ScoliX om

Ik ben een enorme wandelaar; ik wandel elke dag, vaak solo en in de natuur. Daar kan ik mijn gedachten helemaal laten gaan en vind ik rust. Verder lees ik graag literaire thrillers of eet ik ergens een hapje. Een informele strandtent vind ik leuk, maar ik ga ook graag naar een topsterrenrestaurant; daar ga ik eveneens voor kwaliteit!

Meer informatie? Neem contact op

Bent u als (leidinggevend) onderwijsprofessional benieuwd naar de ontwikkelingen op uw vakgebied? Of bent u gericht of oriënterend op zoek naar een volgende stap?