ScoliX’ wervingsproces

ScoliX kan jou ontzorgen bij het werven en selecteren van kandidaten voor leidinggevende en staffuncties in het onderwijs. Daar zijn wij in gespecialiseerd. Alleen: hoe ziet dat wervingsproces eruit? In dit artikel lees je over ons wervingsproces, uit welke stappen ons wervingsproces bestaat en wat dit voor jou kan betekenen.

Direct in contact komen

Hoe ziet ons wervingsproces eruit

Wat wij verstaan onder ‘wervingsproces’ is het gehele proces rondom het vinden van de juiste kandidaat voor de functie(s) die jouw organisatie heeft openstaan. Een reeks stappen die we doorlopen om een nieuwe werknemer aan te trekken, te selecteren, en voor te dragen. Met als doel: de beste kandidaat voor de vacature vinden!

De uitdagingen van een wervingsproces

Werving en selectie klinken eenvoudig, maar zijn een kunst op zich. Wellicht heb je de stappen van een wervingsproces zelf wel eens uitgevoerd? Dan weet je: er komt best wat bij kijken! Denk aan het zorgen voor een vacaturetekst die de functie goed omschrijft, deze via de juiste kanalen verspreiden, en het contact onderhouden met alle betrokken partijen. Daarbij heb je meerdere kandidaten die vragen hebben, uitgenodigd mogen worden voor gesprekken, of juist mogen worden afgewezen. En: weet jij welke vragen je tijdens een sollicitatiegesprek kan stellen, om de antwoorden te krijgen die je wérkelijk zoekt? Hoe vind je de best passende kandidaat voor de functie?

De oplossing voor deze uitdagingen

Deze voorbeelden zijn nog maar het tipje van de sluier als je kijkt naar het complete wervingsproces. Een opluchting als je die zaken kan uitbesteden! Dat kan bij ons. Onze begeleiding bij jouw wervingsproces betekent dat jij ontzorgd wordt. We brengen een frisse blik van buiten en werken altijd in samenwerking met jou. Wij gaan voor een zorgvuldige bemiddeling en de beste match. Dat betekent dat wij er voor jou zijn om de beste kandidaat te vinden, en dat we ook de kandidaat helpen in diens kandidaatreis. Bovendien ronden we 97% van onze wervingsprocessen succesvol af en komen wij de bemiddelde kandidaat vaak na een aantal jaren nog steeds bij dezelfde organisatie tegen.

Hoe ziet ons wervingsproces eruit? De vijf stappen van ons wervingsproces zijn als volgt:

Stap 1 wervingsproces: Nulfase

Omdat jouw organisatie unieke behoeften en verwachtingen heeft, starten we ons wervingsproces altijd met een intake. Daar bespreken we:

 • Wie wat wanneer doet
 • Welke wervingsmiddelen we inzetten
 • De samenstelling van commissies
 • De communicatie, doorlooptijd en arbeidsvoorwaarden
 • Opties zoals een assessment, een diplomacheck of de inzet van Management Drives.

Stap 2 wervingsproces: Informatiefase

In stap 2 van ons wervingsproces brengen we de context van de vacature en het kandidaatprofiel in kaart. Op basis van interviews met de direct betrokkenen uit jouw organisatie en deskresearch, stellen we een wervingsprofiel (vacaturetekst) op en een vertrouwelijk contextdocument. Zo zorgen wij voor:

 • Een eenduidig beeld van de vacature
 • Gedeelde taal voor de commissie
 • Transparantie naar de kandidaat

Stap 3 wervingsproces: Wervingsfase

In deze fase vinden we passende kandidaten. Daarvoor zetten we een aantal methodes in die samen een krachtige wervingsmix vormen. Om te beginnen benaderen we potentiële kandidaten actief en gericht in onze uitgebreide database. Daarnaast richten we -op de doelgroep afgestemde- socialemediacampagnes op. Ook plaatsen we de vacature op diverse jobboard- en recruitmentplatforms. Op deze manier bereiken we zowel actief als latent werkzoekenden. Alle media-uitingen zijn bovendien opgemaakt in onze bewezen en opvallende huisstijl, en verwijzen naar onze site met het wervingsprofiel.

Stap 4 wervingsproces: Selectiefase

Na de werving gaan we selecteren. Dat betekent:

 • Binnengekomen reacties verwerken
 • Vragen beantwoorden van de kandidaten
 • Maken van een voorselectie: communicatie en administratie rondom het uitnodigen en afwijzen
 • (Uit)voeren van voorselectiegesprekken, referentiegesprekken, internet- en diplomacheck
 • Voorbereiden en begeleiden van de commissie
 • Het besluitvormingsproces onafhankelijk, deskundig en organisatie-sensitief ondersteunen

Stap 5 wervingsproces: Resultaatfase en garanties

Aan het eind van het traject dragen wij minimaal één kandidaat voor die past bij jouw organisatie en de vacature. Mochten we daar niet in slagen, of de kandidaat verlaat de organisatie binnen een half jaar, dan hebben wij professionele garanties voor je klaarstaan. Verder evalueren we (de stappen van) het wervingsproces en geven we desgewenst advies over het inwerktraject, de begeleiding of coaching, en/of over organisatieontwikkeling.

ScoliX voor jouw wervingsproces

Door deze stappen te volgen, hebben we keer op keer bewezen dat we de juiste kandidaat voor de functie weten te vinden. Onze consultants zijn gespecialiseerd in dit wervingsproces. Zij kunnen jou ontzorgen door bovengenoemde zaken voor jou op te pakken. Het liefst zijn we zo transparant mogelijk en hadden we hier ook ons tarief voor je vermeld. Maar omdat elke organisatie anders is, bieden wij altijd maatwerk en dat geldt ook voor ons tarief. Wil je jouw wervingsproces door ons laten uitvoeren, zodat wij de juiste kandidaat voor jouw functie kunnen vinden? Neem dan hieronder contact met ons op voor een vrijblijvende offerte. Dan krijg je dat tarief ook direct van ons.

Direct in contact komen
Referenties

Lees wat onze opdrachtgevers zeggen over werving en selectie door ScoliX.

Filter

Drie leden Raad van Toezicht

"Zorgvuldig en deskundig"

Directeur samenwerkingsverband PO IJmond

"Hulp bij voorbereiding en keuze baan"

Hoofd P&O Stichting Openbaar VO Progresso

"Een prima match op inhoud en persoon"

Twee leden Raad van Toezicht Alliantie VO

"Met goede kennis van het voortgezet onderwijs"

Meer informatie? Neem contact op

Bent u als (leidinggevend) onderwijsprofessional benieuwd naar de ontwikkelingen op uw vakgebied? Of bent u gericht of oriënterend op zoek naar een volgende stap?